Gejala Bronkitis Pada Bayi

Melayupost.info -Mempunyai bayi adalah salah satu perkara terbaik yang pernah berlaku kepada pasangan setelah menikah. Ia adalah kegembiraan sesuatu yang mengubah kehidupan anda untuk kebaikan.  Keberadaanbayi melengkapkan keluarga tetapi anda juga perlu memastikan bahawa anda mengambil sepenuhnya penjagaan dan melindungi mereka dari pelbagai penyakit yang boleh menjejaskan kesihatan bayi anda. Itulah sebabnya perlu memberi perlindungan dari pelbagai keadaan kesihatan yang mengerikan. Daripada senarai panjang penyakit yang ditakuti, ada satu penyakit yang boleh menyebabkan banyak komplikasi serius untuk bayi anda. Ia dikenali sebagai bronkitis bayi dan di sini terdapat beberapa fakta tentang penyakit yang mengerikan ini yang mana setiap ibu bapa mesti tahu.

Bronkitis adalah apa-apa tetapi sejuk sederhana yang hanya merebak di seluruh tiub bronkus paru-paru. Ia sangat berbahaya bagi bayi kerana sistem imun mereka masih belum matang untuk melawan jangkitan ini. Terdapat dua jenis bronkitis bayi; akut dan kronik. Kedua-duanya boleh menyebabkan banyak kerosakan jika bayi mengikat mereka. Untuk memahami sama ada atau tidak anak anda mempunyai bronkitis ibu bapa harus biasa dengan pelbagai gejala.

Anak-anak yang berumur antara 6 bulan hingga 2 tahun mempunyai peluang yang lebih tinggi untuk mengalami bronkitis. Adalah diperhatikan bahawa selesema atau batuk yang biasa jika tidak dirawat segera membawa kepada bronkitis. Jika bayi anda membuat bunyi bising yang pelik semasa bernafas atau menghadapi kesukaran bernafas maka anda harus segera membuatnya diperiksa dari doktor. Gejala-gejala lain termasuk batuk yang kerap, berdehit dan kesakitan dada.

Gejala ini biasanya berlangsung selama 3 hingga 4 hari dan dalam tempoh ini bayi anda mungkin juga mengalami demam tinggi. Mucus juga hadir dalam batuk bayi anda dan dia juga mungkin mengalami kesukaran tidur. Kelemahan juga merupakan gejala umum bronkitis bayi. Sesetengah bayi juga telah menunjukkan kadar denyut nadi dan ia juga diperhatikan bahawa bayi lelaki mempunyai peluang yang lebih tinggi untuk mengatasi bronkitis bayi daripada bayi perempuan. Bayi anda terlalu kecil untuk memberitahu anda bahawa ada sesuatu yang salah dengannya tetapi anda sebagai ibu bapa sentiasa bersedia untuk menghadapi sebarang kesulitan. Baca Juga :http://www.melayupost.info/2016/10/simptom-punca-dan-rawatan-batuk-berdarah.html